Výrobu tepla v Humennom a Snine plynárenská kríza neohrozí

07.01.2009 Humenné

Humenné/Snina 7. januára (TASR) - Súčasná plynárenská kríza neohrozí zásobovanie obyvateľstva a priemyselných podnikov teplom v regiónoch Humenné a Snina.
Teplárenské spoločnosti Chemes Humenné a Energy Snina, ktoré patria do skupiny spoločností Slavia Capital, majú plne diverzifikované portfólio energonosičov.
Podľa hovorcu spoločnosti Slavia Capital Petra Benčúrika Energy Snina nepoužíva pri výrobe tepla zemný plyn, v súčasnosti spaľuje drevnú štiepku v kombinácii s čiernym uhlím. Spoločnosť Chemes Humenné používa zemný plyn v minimálnych objemoch, pričom ročne je podiel zemného plynu na celkovej štruktúre palív podniku zhruba 20 %. Alternatívnym zdrojom čiastočnej náhrady plynu je v spoločnosti Chemes mazut, ktorého zásoby sú v tomto období postačujúce. Vzhľadom na diverzifikáciu palív zavedenie odberového stupňa č. 8 tak neohrozuje dodávky tepla pre obyvateľstvo v regióne. Chemes Humenné i Energy Snina majú vo svojich skladových zásobách dostatok čierneho uhlia, drevnej štiepky a mazutu a sú pripravené pokryť dodávkami tepla tohtoročnú vykurovaciu sezónu.
V roku 2009 predpokladá spoločnosť Chemes Humenné vyrobiť 1,88 milióna GJ tepla a spoločnosť Energy Snina zhruba 400.000 GJ tepla. Investičný plán oboch spoločností podrobne kopíruje stratégiu diverzifikácie dodávok energetických zdrojov, pričom táto diverzifikácia sa ukázala ako správna cesta najmä v krízových situáciách. Spoločnosť Energy Snina investovala do nového tepelného agregátu s inštalovaných výkonom 16 MWt na spaľovanie drevnej štiepky, ako aj do produkcie samotnej drevnej štiepky.
Celkové investície v tomto prípade dosiahli 5,1 milióna eur (153,6 milióna Sk). Projekt nových kotlov a štiepkovača bol financovaný s podielom zdrojov Európskej Únie a štátneho rozpočtu vo výške 65 % oprávnených nákladov. Spoločnosť Chemes Humenné zasa investovala do odsírovacích zariadení a v súčasnosti je schopná zabezpečiť ekologicky prijateľnú výrobu tepla z čierneho uhlia.
 

Vyberte región